Het mobiele internet op de smartphone of tablet is nu een alledaagse en natuurlijke metgezel voor veel mensen. Veel mensen willen geen mobiel surfplezier missen als ze naar het buitenland reizen, integendeel, vooral tijdens hun vakantie willen ze vakantiefoto’s delen met vrienden en kennissen op sociale netwerken of meer informatie over bezienswaardigheden en restaurants direct op hun smartphone of tablet.

Precies hier schuilt echter de kostenval , want ondanks regelgeving van de EU is mobiel internet nog steeds een kostbaar genoegen tijdens een reis in het buitenland. Als u enkele tips volgt, kunt u de kosten echter in het frame houden. Ook kun je onafhankelijk aanbieders reviewen of internet provider vergelijken daardoor heb je een goed beeld van de markt en kun je kosten besparen.

Ook kun je beginnen met het bekijken van alle grotere pakketten waarbij mobiel internet tegenwoordig ook wordt inbegrepen. Op de site internetvergelijken.org/internet-en-tv/ kun je een goede vergelijking maken als je zoekt naar een groter pakket.

Mobiel Internet In Het Buitenland

Het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland was over het algemeen erg duur tot 2007 en op 7 juni 2007 kwam de EU tussenbeide om de gesprekskosten in het buitenland te beperken. De mobiele serviceproviders waren daarom slechts een maximum van 0,49 € per minuut voor uitgaande oproepen en 0,24 € per minuut voor inkomende gesprekken berekend (elk plus btw).

In de afgelopen jaren, de definitieve prijzen voor de consument in toenemende mate beperkt, vanaf 1 juli 2013, kan slechts 24 cent (excl. BTW) in rekening worden gebracht voor uitgaande gesprekken per minuut, maximaal 8 cent netto verschuldigd zijn voor inkomende gesprekken. Sinds het jaar 2009 heeft de EU ook de kosten van een sms beperkt tot maximaal 11 cent netto, vanaf 1 juli 2013 mag zelfs door de mobiele operators slechts 8 cent plus.

Opduiken in het buitenland werd een probleem voor de EU als gevolg van het toenemend gebruik van smartphones en tablets en het toenemend gebruik van mobiel internet, omdat veel consumenten in een kostenval terechtkwamen vanwege de constant aangestuurde gegevensfunctie van hun smartphone.

Er Is een Limiet Op De Dataroaming Ingesteld

Om gebruikers te beschermen tegen onverwacht hoge rekeningen door dataroaming, werd een limiet van 50 euro netto (in Duitsland inclusief BTW 59,50 euro) vastgesteld, die niet door de gebruiker kan worden overschreden, omdat de mobiele internetverbinding anders is afgesloten. Pas na duidelijke legitimiteit door de klant wordt de internetverbinding opnieuw geactiveerd tot nog eens 50 euro wordt bereikt. Bovendien moeten mobiele serviceproviders de klant waarschuwen als hij al 80% van de price cap heeft bereikt. Indien gewenst kan de beperking volledig worden geactiveerd.

Tegenwoordig Is De Prijs Sterk Gedaald

De EU heeft ook in de prijs geïntervenieerd, vanaf de zomer van 2012 konden de mobiele serviceproviders voor dataroaming in het buitenland slechts maximaal 70 cent per megabyte in rekening brengen, vanaf 1 juli 2013 bedraagt de maximale prijs voor een megabyte aan gegevens slechts 45 cent. In de zomer van 2014 wordt het volgende niveau van regulering van kracht en kan slechts 20 cent per megabyte in rekening worden gebracht.